Tradiční česká kuchyně se doopravdy neslučuje se zdravým životním stylem a je doopravdy těžké to nějak celoplošně změnit. Jak se stravují Češi? Proč tomu tak je? Jak bychom mohli změnit stravovací návyky českých obyvatel? Touží po tom vůbec obyvatelé České republiky?

Dýňová polévka, polévka, vaření.

Průměrný Čech se stravuje neskutečně/nezdravě. K snídani černá káva s hromadou cukru k tomu chléb s máslem a marmeládou nebo paštikou nebo taveným sýrem nebo třeba jen kobliha plněná marmeládou. Během dne popíjí Coca-Colu, další slazené nápoje, kávu, pojídá nezdravé svačiny, Snickers tyčinky a pokud si zajde na oběd, je to například nějaký guláš s houskovým knedlíkem, gulášová polévka s obyčejným chlebem, aj. Doma k večeři si dáte nějakou uzeninu, pečivo a zapijete to pivem nebo vínem. Večer u televize zobete chipsy, pizzy a další nezdravá jídla.

Nejsmutnější na tom je, že podobně se stravují i české děti, které sní spoustu bílého pečiva, tavených sýrů, nekvalitních uzenin, sladkostí, slaných pamlsků, fast foodů a dalších nezdravých jídel.
Zdravý životní styl, salát, zdraví.

Pokud se zaměříme na české rodiny, které si rádi a často vaří, setkáme se také se zvláštním modelem. Spousta zákusků, dezertů, dortů, které jsou plné bílého cukru, krémů a dalších sladkých dochucovadel. Víkendová jídla jsou tvořená ze sekaných, svíčkových, gulášů, bramborových a houskových knedlíků, bramborových salátů a dalšího hodně těžkého jídla, které se špatně tráví a rozhodně jím nedostaneme do těla nic zdravého a výživného. Česká kuchyně v sobě neobsahuje vůbec žádná odlehčenější jídla.

Nechceme házet všechny Čechy do jednoho pytle, ale bohužel to takto pořád vypadá v 70 % českých rodin. Zbylých 30 % už objevilo zdravý životní styl a snaží se podle něj stravovat, snaží se, aby se tak stravovala celá rodina.

Myslíme si, že v České republice je potřebná nějaká celková osvěta, aby si více lidí uvědomilo, jak moc je naše zdraví důležité a jak moc ho ovlivňuje právě způsob, jakým se stravujeme.